Вивчати вплив піщаного пилу на зміну клімату почне NASA

Вивчати вплив піщаного пилу на зміну клімату почне NASA

Вчені припускають, що піщаний пил може змінювати температуру на планеті, але поки не зрозуміло в який бік, тому NASA хочуть вивчити це питання.

Дослідники заявляють, що піщаний пил, який за допомогою вітру піднімається в атмосферу та розноситься по всьому світу з пустельних регіонів, може впливати на зміну клімату. Але поки що не зрозуміло, в який бік відбуваються ці зміни. Про це повідомляє видання Inverse.

У зв’язку з цим NASA вирішило відправити на борту корабля компанії SpaceX спеціальний прилад EMIT, який повинен буде вивчити кругообіг пилу на планеті та виміряти рівень його впливу на клімат. Цей прилад проведе мільярд спостережень за пилом на Землі протягом року, щоб з’ясувати, охолоджує він чи нагріває нашу планету.

Дослідники підкреслюють, що піщаний пил корисний для живих екосистем, наприклад, ним живляться мікроорганізми, а потрапляючи в океани він сприяє цвітінню водоростей.

Але часто частинки пилу піднімаються потужними вітрами в пустелі і створюють бурі, які шкідливі для здоров’я людини.

Представник NASA Грегорі Окін зазначив, що зараз клімат дуже змінюється, зокрема все більше регіонів страждають від посухи, а отже, в атмосферу потрапляє більше піщаного пилу. Вона може або утримувати тепло, або сприяти тому, що сонячне проміння йде назад у космос і менше нагріває Землю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *