Вчені сходяться на думці, що оптимальна тривалість сну становить сім-вісім годин. Щоб швидко відійти до сну, організм повинен виробляти мелатонін. За це відповідає шишкоподібна залоза. Однак багато харчові звички перешкоджають цьому процесу. За словами експерта зі сну Розі Осмун, невеликі зміни в розпорядку дня, пов’язані з гігієною сну, допоможуть заснути за п’ять хвилин.
З’являється все більше доказів того, що дієта і харчування впливають як на якість, так і на тривалість сну. Наприклад, дані показують, що раціон, в якому мало клітковини, а упор робиться на насичені жири і цукор, найменш сприяють здоровому сну.
“Вживання складних вуглеводів приблизно за чотири години до сну може скоротити час, необхідний для засинання, тому постарайтеся включити в свою вечерю корисні вуглеводи, – зазначає Осмун. – Надмірно солона, жирна або гостра їжа може викликати кислотний рефлюкс і печію, тому не їжте її пізно ввечері”.
Дослідження показують, що вживання в їжу продуктів з високим вмістом натрію може сприяти порушенням сну через підвищення артеріального тиску і затримки рідини. Це може привести до частих пробуджень протягом ночі, що спровокує втому вранці.
“Замість цього вибирайте фрукти та овочі, що сприяють сну, такі як вишня або банани”, – додає Осмун.
Клівлендська клініка пояснює, що вишня-один з кращих стимуляторів сну. Фактично, дослідження показали, що ягода може збільшити час сну і загальну його якість. У вишні також присутній вітамін А, вітамін С і магній, що робить її хорошим варіантом для включення в свій раціон.
Висновки, опубліковані в American Journal of Therapeutics, свідчать про те, що зменшення запалення після вживання вишні може частково відповідати за поліпшення сну.
Точно так само банани багаті корисними для сну поживними речовинами, такими як магній, триптофан, вітамін B6, вуглеводи і калій. Попередні дослідження встановили зв’язок між низьким рівнем магнію і більш коротким сном.