За кількістю корисних речовин сушені фрукти нічим не поступаються свіжим фруктам та ягодам.
Сухофрукти – це висушені спеціальним чином фрукти чи ягоди. Як правило, дари природи сушаться природним шляхом (наприклад, на сонці). Так робили наші мами та бабусі. Проте, останнім часом у продажу з’явилося багато різних сушарок, які допомагають отримати готовий продукт анітрохи не гірше, ніж приготовлений дбайливими руками бабусі.
Незалежно від способу сушіння, у таких фруктах надзвичайно багато вітамінів (A, B1, B2, B3, B5, B6) та мінеральних речовин (залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій). Сушені ягоди та фрукти прекрасні і тим, що можуть зберігатися кілька місяців, не втрачаючи корисних властивостей.
Вибираючи сухофрукти, звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд і щільність.
Зовнішній вигляд. Якісні плоди мають бути цілісними, без розривів та тріщин оболонки, через які вивалюється м’якоть. Також неприпустимі сліди плісняви або бродіння на шкірці плодів.
Щільність. Сухофрукт має бути не сухим, як хлібна кірка, а еластичним та пружним. Занадто тверді плоди купувати не варто, тому що вони можуть виявитися не дуже смачними, та й вітамінна користь сильно зменшиться.
Як стверджують експерти, не повинна бентежити зміна кольору сухофруктів – у процесі сушіння плоди природно зменшуються в обсязі і стають темнішими. Це нормально.
Також запам’ятайте одне правило: що яскравіше сухофрукти, то більше вони піддані впливу хімічних речовин. Тому критерій “краса” не повинен бути основним при виборі товару.
Перш ніж запропонувати улюблені ласощі близьким, не забудьте ретельно промити плоди у воді. А краще дати їм постояти в гарячій воді, щоби пішли шкідливі речовини, пил і бруд.