Нова технологія забезпечить безпечніше, екологічно чисте та економічно ефективне виробництво м’ясних продуктів.
Співробітники Національного університету Сінгапуру представили новий спосіб отримання м’яса у лабораторних умовах. Для цього вони використовували спеціальні магніти. Наукова робота опублікована у Biomaterials.
10-хвилинна дія імпульсним магнітним полем запускає процес виділення молекул-секретом із клітин. Ці молекули мають метаболічні, регенеративні та протизапальні властивості, а також підвищують імунітет. Секретоми можна використовувати для стимуляції зростання штучної м’язової тканини.
Дослідники зазначили, що традиційні методи одержання штучного м’яса все одно вимагають убивства тварин. Клітини поміщають у спеціальну суміш, виготовлену із плодів, вирізаних із корів. Нова технологія дозволяє отримувати м’язові волокна з допомогою магнітних хвиль.