Обробка ґрунту за допомогою етанолу підвищує стійкість рослин до посух.
Японські вчені-агрономи з Центру сталого використання ресурсів RIKEN провели дослідження і з’ясували, що пшениця і рис набагато краще переносять тривалу посуху, якщо були попередньо оброблені етиловим спиртом. Більш того, таке “добриво” значно підвищує врожайність рослин.
Агрономи пояснили, що це відбувається в результаті того, що спирт змінює роботу генів і метаболічних ланцюжків, які керують реакцією рослин на посухи. Етанол як би “перепрограмує” клітини і тканини рослин, змушуючи їх активніше чинити опір посухам і їх наслідків.
Вчені провели експеримент – висадили на невеликій ділянці плантації рис і пшеницю, обробивши частину з них їх спиртом, а після не поливали рослини протягом двох тижнів. В результаті виявилося, що приблизно 75% «проспиртованих» рослин пережили посуху, а з тих злаків, що етанолом не обробили, вижили тільки 5%.
Подальші дослідження показали, що спирт змусив пшеницю і рис максимально сильно закрити продихи, що відповідають за газообмін, що зменшило витрату води і призвело до активації генів, які сприяють виживанню рослин при посухах.
Цю особливість, сподіваються вчені, можна буде використовувати в майбутньому для отримання врожаю в нестабільному кліматі і умовах продовольчої кризи.