Офісна кухня – це давно вже не розкіш, а обов’язковий елемент в будь-якому офісі. Час на обід кожен витрачає по-своєму: хтось примудряється з’їздити додому, але в шаленому ритмі столиці важко уникнути запізнень. Хтось їсть прямо на робочому місці. Але це, по-перше, в деякому роді прояв неповаги по відношенню до колег, а по-друге, клієнти явно будуть не в захваті, якщо поруч з їхніми документами буде знаходитися чиясь їжа.
Крім, власне, прийому їжі, обідня перерва – це час, щоб люди могли розслабитися, подумати про щось своє, і звичайно ж, поговорити з колегами. Тому офісна кухня – це таке ж необхідне місце для співробітників, як і їхнє робоче місце. Тим більше, якщо часто буває таке, що доводиться затримуватися на роботі надовго.
Необхідність офісної кухні зрозуміла. Тепер спробуємо розповісти про деякі вимоги організації цієї зони.
Не потрібно думати, що кухня на роботі абсолютно ідентична домашній. Все-таки, офіс – це офіс, а не частина домашнього простору. Тому тут зовсім не обов’язкові:
- духовка;
- плита;
- посудомийна машина.
Хоча нерідко багато компаній все-таки мають всю цю техніку.
Потрібно пам’ятати, яким би маленьким не було приміщення, простір можна правильно використовувати за рахунок підбору компактних і раціональних меблів.
Обов’язкові елементи офісної кухні:
- Мікрохвильова піч. Вживання теплої їжі – запорука здоров’я Ваших співробітників.
- Холодильник. Там можна зберігати їжу з дому, їжу для “перекусу” і т.д. Влітку потребу в холодильнику можна відчути, як ніколи.
- Витяжка. Її наявність залежить від того, як запахи поширюються офісом. Іноді можна обійтися і без неї, а іноді витяжка просто необхідна.
- Ящики для зберігання сухих продуктів, посуду та іншого. Чим більше співробітників – тим більше ящиків має бути.
- Мийка. Мити посуд там, де миють руки – значить порушувати елементарні санітарні норми. Мийка обов’язково повинна бути на кухні.
- Стіл і стільці. Іноді в деяких компаніях можна побачити і м’який кухонний диван – на ньому співробітники можуть розслабитися, попити кави і поговорити. У будь-якому випадку, місце для прийому їжі повинно бути зручним і добре облаштованим.
- Робоча поверхня, стільниця. Нерідко електрочайники, кулери з водою, кавоварки займають занадто багато місця. Потрібно пам’ятати про те, що співробітникам потрібно десь елементарно поставити тарілку або чашку.
Офісна кухня – запорука правильного робочого ритму
Офісна кухня повинна бути добре облаштована, компактна і затишна. Адже це теж своєрідна зона відпочинку. Потрібно пам’ятати, що досить велика кількість співробітників день у день відвідують це місце, тому всі меблі повинна бути виготовлені з якісних і міцних матеріалів. Не можна забувати і про те, щоб за меблями було легко доглядати – адже все-таки на офісній кухні часто трапляється те саме, що і на звичайній, а саме – б’ється посуд, розливається кава тощо.
Якщо Ви ухвалили рішення купити кухню для офісу – Ви робите правильно.
По-перше, Ви економите гроші співробітників: не всі можуть собі дозволити ходити в кафе пообідати кожен день. І не рідко буває таке, що поруч з офісом немає жодного пристойного закладу, де можна нормально поїсти.
По-друге, Ви зберігаєте їхній час, а, отже, і свій: якщо працівники будуть їздити додому або виходити кудись, вони можуть запізнюватися.
По-третє, навіть якщо доводиться залишатися після роботи, Ваші співробітники зможуть підкріпитися і зарядитися енергією, а значить їхня продуктивність зросте.